CR4 - The Engineer's Place for News and Discussion®

Previous in Forum: Smartphone Apps   Next in Forum: Wii Game Software Change
Close

Comments Format:






Close

Subscribe to Discussion:

CR4 allows you to "subscribe" to a discussion
so that you can be notified of new comments to
the discussion via email.

Close

Rating Vote:







9 comments
Associate

Join Date: Jun 2011
Location: india/gujrat/Bhuj/atps
Posts: 33

Window 7 Utimate 64bit

03/17/2012 2:02 AM

Hello sir, i have purchase a new laptop with window 7 ultimate, 64 bit operating system.it has 2GB ram, 500GB HDD, i3 intel processor. It running well. But some software i cannot install, like DIGSI 4, Sincak, ets.this software can be install only window 7 ultimate 32bit. Also when i installed this SFTWR,massage appered that micsrosoft 'VISIO' not install. so my question is that, how can I install these 32bit Sftwr in 64 bit OS.plesae help me

__________________
Curiosity made genius
Register to Reply
Pathfinder Tags: window 7
Interested in this topic? By joining CR4 you can "subscribe" to
this discussion and receive notification when new comments are added.

Comments rated to be Good Answers:

These comments received enough positive ratings to make them "good answers".
Commentator
India - Member - Proud to be INDIAN Engineering Fields - Power Engineering - New Member

Join Date: Jul 2011
Location: Bengaluru, India
Posts: 91
#1

Re: window 7 utimate 64bit

03/17/2012 4:19 AM

Post your question here. You may get solution

__________________
you need to go, to get something
Register to Reply
Guru

Join Date: Jan 2011
Posts: 668
Good Answers: 3
#2

Re: window 7 utimate 64bit

03/17/2012 6:42 AM

widows 7 has a compatibility troubleshooter. when downloading progran, click save. don't run yet. go to you download files. right click on the program. click on "troubleshoot compatibility"

Register to Reply
Guru

Join Date: Mar 2007
Location: at the beach in Florida
Posts: 9807
Good Answers: 535
#3

Re: Window 7 Utimate 64bit

03/17/2012 9:53 AM

These are 32 bit applications, they will not work with 64 bit O/S....Check with developer to see if 64 bit versions are available, otherwise, stick with the 32 bit O/S...Win 7 ultimate is available in both 32 and 64 bit...

__________________
Life is like riding a bicycle. To keep your balance you must keep moving. A.E.
Register to Reply
2
Guru

Join Date: Dec 2007
Location: Cypress Calif
Posts: 740
Good Answers: 24
#4

Re: Window 7 Utimate 64bit

03/17/2012 10:26 PM

Microsoft offers a free download of virtual PC and also offers a free download the 32 bit version of XP professional that will run inside the virtual PC. I've played with it and it works great.

Also there's a program compatibility manager inside windows 7 so if you haven't tried that do that first is seems to work most of the time if not download and use virtual PC.

Open the control panel and select troubleshooter to get to the compatibility manager.

http://www.microsoft.com/windows/virtual-pc/download.aspx

PS 2 GB is a minimum requirement for the 64 bit version of windows 7 I would recommend installing another 2 GB if possible, especially if you're going to use virtual PC.

__________________
"The reasonable man adapts himself to the world; the unreasonable one persists in trying to adapt the world to himself. Therefore all progress depends on the unreasonable man" George Shaw
Register to Reply Good Answer (Score 2)
Guru

Join Date: Feb 2006
Posts: 1775
Good Answers: 6
#5

Re: Window 7 Utimate 64bit

03/18/2012 7:38 AM

Regards.

In a Standalone App I tried to open *.hlp [ 64 bit system has *.chm instead as help file] the system advised me to install Windows Help program (WinHlp32.exe) for Windows 7

<http://windows.microsoft.com/en-US/windows/help/genuine/faq>

WinHlp32.exe is required to display 32-bit Help files that have the ".hlp" file name extension. To view .hlp files on Windows 7, you need to install this application

YWROADRUNNER #4 has referred you to the correct solution I think.

Try it.

I have 64 bit home pro and x86 [32bit app] are installed in a folder "Program Files (X86)" and all 32 bit App are installed.

Register to Reply
Power-User
Engineering Fields - Systems Engineering - Member for some time now, see my profile.

Join Date: Aug 2007
Location: Essex, UK
Posts: 367
Good Answers: 3
#6

Re: Window 7 Utimate 64bit

03/18/2012 8:32 AM

Hi from Sleepy,

I own two PC s one Desktop, one Laptop both with 64 bit Windows loaded as their only operating system.

True 64 bit software that MS recognizes loads into a Win7 folder; 32 bit Apps load into a folder labelled x86. So there are two lists of operating software.

This just works, I have not had to do anything special! Each App runs as it should, but I do not have any apps cross threaded as it were! I am not trying to move data from a 64 bit app to a 32 bit app or vice versa - or not that I know about it anyway.

I have yet to load Visio into either of these systems; if I needed it I would just load it as normal and I would expect it to load into the 32 bit area (x86).

Good Luck from Sleepy

Register to Reply
Participant

Join Date: Jun 2011
Posts: 2
#7

Re: Window 7 Utimate 64bit

03/18/2012 5:39 PM

You should not have any trouble installing and using 32 bit software under 64 bit Windows.

You will have trouble if you try to run 16 bit software, or DOS applications. They absolutely will not work in the 64 bit flavour.

Visio is extra software that you need to purchase.

Register to Reply
Guru

Join Date: Feb 2006
Posts: 1775
Good Answers: 6
#8

Re: Window 7 Utimate 64bit

03/18/2012 6:25 PM

I am sorry to note that I recommended a GA to YWROADRUNNER on his post #4.

Now I see there is no GA for him.

Why?

Register to Reply
Guru
Hobbies - HAM Radio - New Member

Join Date: Oct 2006
Location: Vancouver (not BC) Washington (not DC) US of A
Posts: 1227
Good Answers: 11
#9
In reply to #8

Re: Window 7 Utimate 64bit

03/22/2012 2:26 AM

Looks like someone gave him an "off topic" vote. I gave him a GA so he gets at least one.

Bill

Register to Reply
Register to Reply 9 comments
Interested in this topic? By joining CR4 you can "subscribe" to
this discussion and receive notification when new comments are added.

Comments rated to be Good Answers:

These comments received enough positive ratings to make them "good answers".
Copy to Clipboard

Users who posted comments:

durtieduck (1); Haajee (2); radarray (1); Sciesis2 (1); sharath4 (1); Sleepy (1); SolarEagle (1); YWROADRUNNER (1)

Previous in Forum: Smartphone Apps   Next in Forum: Wii Game Software Change

Advertisement